Maten på en konferens är en stor del av upplevelsen och stannar kvar som ett bestående intryck hos deltagarna unde en lång tid efteråt. Väljer man att konferera på något av alla de slott och herrgårdar som finns runtom i Sverige kan man vara nästan helt säker på att få en måltidsupplevelse utöver det vanliga.

På många herrgårdar och slott som erbjuder konferenser och / eller övernattning för privatpersoner brukar det finnas duktiga kockar och sommelierer. Ibland finns en egen trädgård som hör till anläggningen där det t.ex. växer örter, rabarber, rotsaker m.m. Samarbete med andra lokala odlare och leverantöre är vanligt och som gäst får man ofta en utförlig och stolt förklaring av varifrån varje beståndsdel i måltiden kommer ifrån. Detta adderat som en extra krydda till den redan vällagade maten.

Oavsett om det gäller frukostsmörgåsar, lunch, eftermiddagsfika eller middag ingår hemlagade och nygjorda ingredienser, serverade på vackert herrgårdsporslin med linneservetter och bordsdekorationer. Kockar är idag utbildade för att kunna tillgodose samtliga gästers behov av specialkost.

Laga middag tillsammans

Ibland erbjuds gemensam matlagning som konferensaktivitet för grupper. Med hjälp och under ledning av en professionell kock får gruppen tillsammans laga t.ex. en trerättersmeny där några står för förrätten, andra lagar huvudrätt och vissa lagar efterrätt. Råvaror, recept och vissa förberedelser finns redan för att garantera ett lyckat resultat. När maten har lagats gemensamt uppstår både stolthet och vi-känsla samtidigt som måltiden smakar extra bra.

Miljö kring måltider

Sist men inte minst förhöjs måltiderna av den vackra slotts- eller herrgårdsmiljön, och vice versa. Att få dricka kaffe serverat ur silverkanna i tunna porslinskoppar ställda på bord med blommor och levande ljus är något helt annat än en pappmugg från kontorets apparat. Mat och konferensmiljö bildar tillsammans en oslagbar helhet som inte kan uppnås någon annanstans än i ett anrikt, pampigt slott eller i en herrgård.