En konferens i herrgårdsmiljö bjuder på upplevelser både inomhus och utomhus. När man åker iväg på konferens finns det ofta ett arbetsmål med dagen/dagarna som kan bestå i kunskapsförmedling, beslutsunderlag, idéframtagning eller liknande. Minst lika viktigt är dock ofta den sammanhållning som skapas i konferensgruppen samt de positiva upplever man tar med sig från konferensen.

Ett perfekt sätt att förhöja både upplevelse och gruppkänsla är att ägna sig åt en aktivitet tillsammans. Konferensanläggningar i form av slott eller herrgårdar erbjuder ett mycket stort aktivitetsutbud så att det alltid går att hitta något som passar gruppen. Några exempel på aktiviteter som kan erbjudas följer nedan.

Mat- och vinprovning

En provning av något slag, t.ex. vinprovning brukar vara en enkel och mycket uppskattad aktivitet. På konferensanläggningar finns ofta skickliga sommelierer som på ett underhållande och lärorikt sätt kan berätta om de viner som deltagarna får prova. Dessa viner kan sedan erbjudas till konferensmiddagen.

Mordmysterier

Är man en lekfull och klurig grupp kan man delta i ett påhittat mordmysterium där olika konferensdeltagare får olika roller och information och där alla gemensamt ska försöka lösa mordgåtan.

Lokalkännedom och frågesport

Vissa konferensanläggningar ger gästerna möjlighet att lära känna omgivningarna genom ett slags tipsrunda där man ska ge sig ut i omgivningarna och ta reda på fakta i en tipsrunda. Frågesporten kan blandas upp med praktiska övningar som t.ex. doftprovning, att hitta en exakt 1 kg tung sten, att hitta något ätbart i naturen m.m. Klurigt och kräver bra samarbete.

Fysiska aktiviter

Förutsatt att hela arbetsgruppen är frisk så att ingen blir utanför kan man planera in fysiska aktiviteter såsom äventyrsbana, paddling, bad eller cykling. Det behöver inte vara mer komplicerat än att man gemensamt tar sig till en vacker picknickplats i egen takt. Naturupplevelser och frisk luft främjar tankeverksamheten och ger en välbehövlig paus från arbete inomhus.