Runtom i Sverige finns ett stort antal slott och herrgårdar. Många av dessa byggnader har lång historia med kungligheter och adel som varit med i både nationella maktstrider, fejder med andra framstående familjer samt drama inom familjerna. Det är nästan så att man kan känna de historiska fejderna sitta kvar i väggarna när man besöker en herrgård eller ett slott. Gamla rustningar, släktporträtt och antika vapen förstärker känslan av en ibland våldsam och dramatisk historia.

Många skräckfilmer har en förfallen herrgård som bakgrundsmiljö, vilket är perfekt med tanke på byggnadens pampiga yttre, många långa korridorer, källartrappor och skrymslen. En del människor skräms av blotta tanken på en halvt förfallen gammal herrgård, medan andra slåss i budgivningar för gamla förfallna herrgårdar med stort renoveringsbehov

Ska man arrangera en konferens är en förfallen herrgård kanske inte den lämpligaste lokalen. Dels kan konferensdeltagarna kanske få svårt att göra det de ska när det knakar och gnisslar i spindelvävsprydda rum, dels är det en ren säkerhets- och hygienfråga.

Spökhistorier och mysterier som konferensaktivitet

Vill man ha en säker, njutbar men ändå spännande konferens finns det på flera herrgårdar och slott möjlighet att delta i aktiviteter med ett lättare spöktema eller att klura på mordgåtor. Många konferensarrangörer erbjuder deltagarna att delta i ett rollspel där man spelar t.ex. en adelsdam, en betjänt, en rik gammal farbror eller liknade. Varje roll har en historia som man ska förmedla till de andra deltagarna. Bakgrundshistorier till det hela är ofta att ett (självklart fiktivt) mord har begåtts och så ska man intervjua sina medspelare för att lista ut vem som är mördaren.

Spökvandringar kvällstid i och kring ett dimmigt slott eller en herrgård full av gamla rustningar, statyer och hemliga gångar, är också en populär konferensaktivitet. Beroende på vad gruppen önskar och vågar finns möjligheten till att skapa ett spännande och gemensamt minne i en sagolik miljö.